Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tevékenységünk, eredményeink

Akadálymentesítés - Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata felkért bennünket a város akadálymentesítésében való részvételre, melyben örömmel vettünk részt. Felméréseket végeztünk közintézményekben, iskolákban, sportlétesítményekben, és a Fehérváron működő első (43, 44-es), kerekesszékesek által is használható autóbuszvonalon.

Egyeztető tárgyalásokat folytattunk – önkormányzati képviselőket is bevonva – a Magyar Postával a székesfehérvári postahivatalok mielőbbi akadálymentesítéséről.

A háziorvosi rendelők akadálymentesítésének terveit egyesületünk áttanulmányozta, helyszíni bejárásokat követően véleményezte. Helyszíni bejárást végeztünk a Hiemer Házban, az 1. sz. Postahivatalban.

Humánerőforrás fejlesztése érdekében tárgyalásokat folytatunk a Fejér Megyei Munkaügyi Központtal. Velük együttműködve, rehabilitációs szakmérnök bevonásával megtörtént a központ akadálymentesítése.

Köztereken, közintézményekben számos akadálymentesítési bejáráson vettünk részt. Tanácsainkat sok helyen megfogadták.

Integrációs programok – Partner szervezetekkel közösen, az Esélyek Háza szervezésében, speciális osztályfőnöki órákat tartottunk

Bár Esélyek Háza már nem létezik, ezt a tevékenységünket azóta is végezzük. A korosztálynak megfelelő formában mutatjuk be a kerekesszék használatát, felhívjuk a figyelmet az akadálymentesítés fontosságára. Kipróbálhatják a kerekesszéket, egymást átsegítik kisebb akadályokon, így magától értetődő módon épül a gyerekekben a tolerancia-készség, elfogadás, segíteni akarás képessége. Legfontosabb a személyes megtapasztalás, érintettekkel való beszélgetés, válasz a felmerülő kérdésekre.

"Híd a Tenisz által" évente 2x megrendezésre kerülő integrációs sportnap, az Alba Bianca Tenisz Club segítségével. Egyesületünk fennállása óta töretlenül zajlik a program, nagy népszerűségnek örvend.

„Nagy Őszi Tóölelésen” a résztvevők – fogyatékos és ép emberek közösen - egymást kézen fogva körbeállták a Vidámparki csónakázó tavat, ezzel jelképezve az ép emberek és a bármely fogyatékkal élők világa közötti kapcsolat fontosságát. A helyszínen ingyenes egészségügyi állapotfelmérés, segédeszköz bemutató is volt.

„Para Aktív Program” 7 éven át minden szeptemberben megtartottuk. Mindig valamilyen, mozgássérültek által is űzhető sport, vagy más tevékenység bemutatásának segítségével hívjuk fel a figyelmet az integrációra. Iskolákat, diákokat vonunk be, illetve országos esemény esetén tagságunkon kívüli mozgássérülteket is. Ezen alkalmakkor volt már tenisz, handbike, tánc, íjászat, lövészet, akadályverseny, segítő-kutya bemutató, kézművesség stb..

Rendszeresen részt vettünk két magánszemély által megálmodott és megvalósított programsorozaton, mely a "Gurulunk" nevet viseli. Havonta más-más akadálymentesnek tekinthető helyszínen gurulunk. Városnézések, kirándulások vannak a repertoárban az ország minden területén. 

Alkotó táborok, alkotó napok: Két alkalommal voltunk 3 napos alkotó táborban Gánton, a Fecskepalotában: nemezeltünk, marcipánfigurákat készítettünk, szitáztunk pólóra, adventi koszorút készítettünk, mézeskalácsoztunk. Megtekintettük a környék nevezetességeit, kirándultunk. Több alkalommal tartottunk alkotó napokat, hasonló tevékenységekkel.

„Gyalog Kakukk” Integrált mozgássérült gyermektáborban ép és sérült gyermekek együtt táboroztak a Velencei tó partján. A tábor érdekessége az volt, hogy fogyatékos gyermekek egészséges társaikkal osztoztak a táborozás minden örömében. A tábor szervezésénél határozott célunk volt, hogy az egészséges gyermekeket közelebb hozzuk sérült társaikhoz, betekinthessenek a sérültek mindennapi életébe, örömeikbe, sikereikbe, a velük kapcsolatos gondozási teendőkbe.

Gyermek tábort szerveztünk a Balaton parton is, hátrányos helyzetű gyermekeknek az Arany János Iskola közreműködésével, az Alcoa Alapítvány finanszírozásában.

„VILÁGUNK” címmel művészeti vándorkiállítást szerveztünk 3 éven át, több mint 10 helyszínen. Kezdeményezésünket azon igényünk motiválta, hogy sérüléseink és hiányosságaink helyett, egyedi, valós értékeink kerüljenek a figyelem fókuszába.

 

Bemutattuk Varga Zsuzsanna kerámia és üvegképeit, Kudlik István portré rajzait és Körmendi Gitta versei közül is néhányat. A vándorkiállítás folytatódik, hiszen bebizonyosodott, hogy a kultúrára van igény. Általa távolabbra kerülnek a korlátok, átadhatjuk a legszebbet, a legtöbbet, amit csak másoknak magunkból adhatunk; bemutathatjuk saját „VILÁGUNK”.  

Ezen célkitűzéseink megvalósulásában partnerünk volt a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség, valamint a Hétvezér Sörkert, amikor közösen megszerveztük Varga Zsuzsanna mozgássérült alkotóművész „Fél évszázad”, illetve "Nyáresti hangulat" című jubileumi kiállítását.

Évi rendszerességgel részt vettünk a kiállítási anyag egy részével a Baumax Áruház által szervezett "Megmutatom mit tudok" elnevezésű programon is.

További kulturális tevékenységünk volt az „Ismerj meg, hogy elfogadhass” című vallástörténeti előadássorozat, melynek során a különböző vallások kerültek bemutatásra kultúrtörténeti szempontból.

 

Egyesületünk 2012. évi pályázaton, 9.991.770,- Ft támogatást nyert az Új Széchényi Terv keretében. A "Csináld utánunk! - Élet-kedv feltöltő program - mindenkinek" projekt célja az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedésének ösztönzése, közösségi programok megvalósítása, az életminőség javítása. 9 hónapon át tartó program-sorozatban volt egészségfelmérés, egészség nap, tenisznap, életmódtábor, egyéni és csoportos személyiségfejlesztő foglalkozások, túrák. Ezeket a programokat jelenleg is folytatjuk.